Dronning Margrethe

Forrige sideNæste side

Siden 1941 er 19 forskellige malerier, tegninger og fotos af dronningen blevet til i alt 132 frimærker i en symfoni af glade farver. De små kunstværker kan nu ses i stort format på de følgende sider, hvor alle detaljer virkelig kommer til sin ret.

Dronning Margrethe er den danske monark, der er gengivet i flest eksemplarer på frimærker. Det første frimærke udkom allerede, da prinsesse Margrethe fyldte et år den 16. april 1941. Siden er der bl.a. udkommet frimærker i anledning af hendes bryllup i 1967, prins Frederiks fødsel i 1968, regeringsjubilæer og runde fødselsdage. Disse særudgivelser er udkommet i en bestemt anledning, mens de såkaldte dagligseriemærker har været i brug i op til 10 år, hvorefter portrættet er blevet fornyet.

Det første dagligseriemærke med dronning Margrethe udkom i 1974. Det er et klassisk portræt i profil, som opnåede at blive brugt til ikke mindre end 36 forskellige værdier og farver. Portrættet er tegnet af Knud Nellemose efter en buste modelleret af ham selv. Den nyeste dagligserie fra februar 2010 er den 6. i rækken. Frimærket er designet af e-Types/Jonas Hecksher og Jens Kajus efter foto af Casper Sejersen.

Dagligserierne trykkes i et mindre format end særfrimærker, hvilket tilgodeser postens ønske om at kunne nøjes med ét frimærke til de mest almindelige portotakster, da det gør kontrollen med portoen lettere. Nogle af farverne på dagligseriemærkerne er i øvrigt ikke tilfældige: De grønne mærker er til tryksager, senere kaldet B-breve, de brune var til postkort, de røde er til indenlandske breve og de blå er beregnet til udenlandske breve.

Web-udstillingen er skabt for at markere Hendes Majestæt dronning Margrethe II's 70-års fødselsdag den 16. april 2010.

Hvor intet andet er nævnt, er frimærkerne trykt i stålstik eller en kombination af stålstik og offset. Trykningen er i alle tilfælde udført i P&Ts, senere Post Danmarks, frimærketrykkeri. 

Sådan gør du:

Hvert motiv har sin egen side. Du kan bladre frem og tilbage ved at klikke på "Næste side" eller "Forrige side" øverst på siden, eller du kan vælge direkte hvilket motiv, du ønsker at se, i menuen "Afsnit" til højre på siden.

God fornøjelse!