40 år og 139 frimærker

Forrige sideNæste side

Den 14. januar 2012 er der forløbet 40 år siden kong Frederik 9. afgik ved døden og hans ældste datter, prinsesse Margrethe, besteg tronen som dronning Margrethe 2. af Danmark.

I anledning af regeringsjubilæet udgiver Post Danmark A/S den 4. januar 2012 et særfrimærke sammen med det grønlandske og det færøske postvæsen. Forlægget til frimærket er Mikael Melbyes maleri af dronningen. Gravør er Martin Mörck, og frimærket fremstilles i en kombination af stålstik og offset.

I motivet indgår de tre løver af drevet sølv, som til dagligt flankerer tronstolene i riddersalen på Rosenborg slot, og dronningen er iført en matchende, overdådig smuk, grå kjole, som egentlig er grøn i virkeligheden, men er blevet ”forsølvet” af kunstneriske hensyn og med majestætens billigelse.
 

Post & Tele Museum markerede i 2010 majestætens 70 års fødselsdag ved at lancere en web-udstilling med de indtil da udsendte 132 danske frimærker med hendes kontrafej. Den temmelig omfattende samling kan ses her

Siden da er der blevet udsendt yderligere fire frimærker i den sjette dagligserie med portræt af dronningen, der blev påbegyndt den 10. februar 2010. Serien udvides med yderligere to mærker samtidig med udgivelsen af jubilæumsfrimærket. Det drejer sig om værdierne 12 kr. i lilla farve og 14 kr. i koksgrå. Herefter når antallet af danske frimærker med gengivelser af dronning Margrethe 2. op på i alt 139 forskellige.

40 års regeringsjubilæer forekommer, men de er ikke hverdagskost. Og kun en lille håndfuld europæiske stater har benyttet sig af lejligheden til at markere det sjældne jubilæum ved en frimærkeudgivelse med den jubilerende regents portræt. Vi har fundet de europæiske af slagsen frem nedenfor. 

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation er Danmarks kommunikationsmuseum. På Enigma opbevarer vi Danmarks nationale samlinger inden for post og tele og råder over Danmarks største frimærkesamling samt landets vigtigste fagbibliotek inden for sit felt.

Enigma drives af en fond, stiftet i 1996 af Post Danmark A/S og TDC A/S, med det formål at bevare og formidle Danmarks kommunikationshistorie. Museet drives primært af tilskud fra stifterne.

Museets historie begyndte i 1913 da Dansk Postmuseum åbnede dørene for offentligheden. 

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation

Afsnit