I Love You [rev.eng]

Af Jan Hybertz Gøricke

01. Sep. 2004

Torsdag den 7. oktober 2004 slår Post & Tele Museum dørene op til udstillingen I Love You [rev.eng]. Udstillingen handler om computervirus og sikkerhed, men den kaster også lys over en underskov af aktiviteter, hvor hacker-etikken er til debat, og hvor æstetikken dominerer. 

LOVE-LETTER-FOR-YOU.TXT.vbs

Udstillingens titel er identisk med navnet på den skadelige computervirus - eller rettere sagt "orm" - som tidligt i maj 2000 sneg sig ind i computere verden over under dække af Amors vinger. ILOVE-YOU var den pirrende besked i emnefeltet, og den vedhæftede fil bar navnet "LOVE-LETTER-FOR-YOU.TXT.vbs".

Brugere verden over faldt for fristelsen til at læse de kærlige budskaber. Med et dobbeltklik på det vedhæftede kærlighedsbrev aktiverede de ormen og tog del i en rekordhurtig spredning af det skadelige indhold, og mange servere blev samtidig ofre for et nedbrud i et hidtil uset omfang. I Danmark gik det bl.a. ud over Folketinget, TV2, Tele Danmark (TDC A/S) og Energiministeriet, hvor it-systemerne bukkede under for presset.

I udstilingen blver der mulighed for at aktivere og derefter opleve, hvordan vira får computere til at bryde sammen, og et interaktivt 3D-spil giver i realtid fornemmelsen af de usynlige processer, der finder sted, når en computervirus bryder ud og spreder sig globalt. 

Skærmbillede fra den foreløbige version af 3D-spillet, som i realtid illustrerer, hvordan en computervirus spreder sig globalt. 

Den digitale hverdag

I love you-virusen gjorde skade i et omfang, der er vurderet til at have kostet næsten ni milliarder dollars globalt. Men ormen sneg sig også ind i bevidstheden hos brugere verden over, og denne effekt var gavnlig. Den voldsomme opmærksomhed, som I love you blev tildelt af medierne, fik en opdragende effekt og forandrede den måde, vi agerer på i en kompliceret digital hverdag.

I dag hører det til de fleste computerbrugeres grundviden, at man ikke åbner vedhæftede filer fra ukendte afsendere, og begreber som firewall og antivirus-software er nødvendige at kende, hvis man ønsker en nogenlunde sikker færden på internettet. Der er i dag kendskab til mere end 90.000 forskellige computervira, og deres udviklingshistorie fremgår af en spektakulær kronologisk oversigt i den nye særudstilling.

Hackere og crackere

De, der står bag det skadelige indhold, der florerer på internettet, er kendt fra mediernes overskrifter som hackere, og i udstillingen bliver der mulighed for i dokumentarfilm og interviews at stifte bekendtskab med mange af de miljøer, de kommer fra.

I disse miljøer eller subkulturer har ordet hacker mere end én betydning, og der er mange forskellige opfattelser af, hvad der er egentlig skadelig virksomhed. I ordets oprindelige betydning er hackere nemlig ganske harmløse og kan nærmest betegnes "entusiastiske nørder", der eksperimenterer med computere for at teste, hvor langt de kan nå med programmeringen til forskellige formål. 

I love you-virusen er ankommet i mailboksen. De, som lod sig friste til at dobbeltklikke på den vedhæftede fil, videresendte virusen til alle i deres adressekartotek og fik slettet filer på deres lokale harddisk. 

Kunst og koder

Computervira og de kildekoder, som de bliver skrevet i, har inspireret til arbejde med virus og koder som kunst og æstetik. Udstillingen præsenterer en lang række værker, hvor kildekoderne er skrevet som poesi eller ligger til grund for fx kunstneriske resultater på skærmen. Nogle har deltaget i og vundet internationale konkurrencer.

digitalkraft.org

Udstillingen er udviklet af kulturorganisationen digitalcraft.org, hvis virke har til formål at forske i og dokumentere de hurtige forandringer i hverdagens digitale kultur.

Se mere på www.digitalcraft.org/iloveyou.

Udstillingen er støttet økonomisk af Symantec.

I love you har tidligere været vist på Museum für Angewandte Kunst i Frankfurt og på transmediale.03 i Berlin.

I love you [rev.eng] kan opleves på Post & Tele Museum til og med den 14. november 2004. 

Kommenter denne artikel

Vi offentliggør kun kommentarer med et lødigt og sagligt indhold

Overskrift
Kommentar
Navn
E-mail

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation er Danmarks kommunikationsmuseum. På Enigma opbevarer vi Danmarks nationale samlinger inden for post og tele og råder over Danmarks største frimærkesamling samt landets vigtigste fagbibliotek inden for sit felt.

Enigma drives af en fond, stiftet i 1996 af Post Danmark A/S og TDC A/S, med det formål at bevare og formidle Danmarks kommunikationshistorie. Museet drives primært af tilskud fra stifterne.

Museets historie begyndte i 1913 da Dansk Postmuseum åbnede dørene for offentligheden. 

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation

Nyeste kommentarer

Glædeligt...
postbiler
(intet emne)
The Danish Royal Family - Part 2
Why the Danish Royal Family - Part 1