Hvor mange køer forurener en mail, mor?

Af Kirsten Benn Lykkebo & Martin Johansen

05. May. 2009

En ganske almindelig facebook-profil, fx tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens, optager kun 0,6 mb af pladsen ude i det tilsyneladende uendelige cyberspace. Det lyder ikke af meget - men det koster 1 g CO2 pr. kig. 

Udstillingen set fra museets balkon.  

Post & Tele Museum har åbnet en udstilling om kommunikation og klima: Hvor mange køer forurener en mail, mor? Udstillingen stiller skarpt på nogle af de problemstillinger, vi som forbrugere skal navigere rundt i, hvis vi vil gøre et forsøg på at kommunikere grønt. Eksemplerne er mange og hentet i alt fra historiske miljøskandaler i kommunikationens navn til de nyeste undersøgelser af, hvad det egentlig betyder for klimaet, når vi sender en e-mail af sted eller modtager en af dagens mange sms'er.

Mødet mellem miljø, klima og kommunikation har ofte været problematisk. I jagten på højere hastighed, bedre kvalitet og større effektivitet er mængden af påkrævede ressourcer ofte blevet glemt. Da telefonnettet skulle opgraderes fra telefonistinder og håndsving til nummerskive og elektricitet via telefonstikket, blev tusinder kilometer af kabel og tusindvis af telefoner skiftet ud. I dag er kobber en decideret mangelvare, og i vores lommer går vi rundt med små tikkende miljøbomber i form af mobiltelefoner. De indeholder både bly, guld og verdens syvendefarligste stof, cadmium. Det ser rigtignok sort ud.

 

Illustration af e-waste fra udstillingen.
© Greenpeace. 

Men vent engang. Du behøver hverken smide mo-biltelefonen i skraldespanden (Nej, lad endelig være med det!) eller opsige dit internetabonnement. Den digitale kommunikation byder nemlig også på en enestående chance for at skrue ned for noget af det forbrug, der for alvor skaber røde tal på klimakontoen. Bil- og flytransport kan spares takket være hurtige e-mailudvekslinger eller videokonferencer og internethandel, og effektiv postudbringning er for shopping, hvad bussen er for person-transporten. Alt det er også med, når udstillingen ­forsøger at samle den viden, du skal bruge for at afgøre, om greentech virkelig er grøn. 

Fem grønne:


1. Spar rejsen
Tænk på, at e-mail, telefonmøder eller videokonferencer kan bruges i stedet for en rejse til den anden ende af landet.

2. Sluk for strømmen
10-15 % af dit elforbrug går til standby-forbrug. Hvis vi alle sammen slukkede for strømmen i tre uger om året (fx når vi alligevel er på ferie) ville vi spare 130 mio. kWh. Det svarer til ikke mindre end 65.000 ton CO2.

3. Send e-mails i "almindelig tekst
"
Altså uden formatering som fed skrift, farvede bogstaver og billeder, så fylder de ikke så meget, når de skal lagres, sendes eller læses.

4. Slet gamle e-mails  
Mange bække små gør en stor å; og et eller andet sted i verden ligger dine e-mails gemt på en computer, der summer døgnet rundt. Hvis flere slettede de gamle e-mails, kunne der måske spares en maskine et sted.

5. Behold din mobiltelefon  
Mobilsnak forurener ikke særlig meget. Men det gør produktionen af mobiltelefonerne. Så vent lige et år mere med at udskifte den gamle. Det gælder selvfølgelig også dit computerudstyr. Og tjek lige produktion og elforbrug, hvis du skal skifte - så sparer du både på elregningen og klimakontoen. 

Kommenter denne artikel

Overskrift
Kommentar
Navn
E-mail

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation er Danmarks kommunikationsmuseum. På Enigma opbevarer vi Danmarks nationale samlinger inden for post og tele og råder over Danmarks største frimærkesamling samt landets vigtigste fagbibliotek inden for sit felt.

Enigma drives af en fond, stiftet i 1996 af Post Danmark A/S og TDC A/S, med det formål at bevare og formidle Danmarks kommunikationshistorie. Museet drives primært af tilskud fra stifterne.

Museets historie begyndte i 1913 da Dansk Postmuseum åbnede dørene for offentligheden. 

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation

Relaterede artikler

Alle tiders teletræ

Nyeste kommentarer

Glædeligt...
postbiler
(intet emne)
The Danish Royal Family - Part 2
Why the Danish Royal Family - Part 1