Testmønter eller snyde-tiører?

Af Eva Wistoft Andersen

19. Nov. 2009

Hvad er det? spurgte Piet van Deurs engang nogle meget vidende museumsfolk. Men både i den populære tv-quiz og i virkeligheden hænder det, at museumsfolk må give fortabt og sende spørgsmålet videre. Vi efterspørger viden om anvendelsen af 33 runde stykker metal. 

Nærbillede 

Post & Tele Museum modtager løbende post- og telerelevante genstande til samlingerne, og mange af dem kan vi beskrive ud fra vores egen viden eller ved hjælp af de informationer, som giveren har oplyst om genstanden. Men ind imellem er der ting, hvis funktion vi kun kan gætte på. Og budene kan blive mange.

Tag nu disse 33 cirkulært udskårne stykker metal. De har en diameter på ca. 15 mm, vejer under ½ gram stykket og ser ud til at være skåret ud af den samme emaljerede plade, der ligner et gammelt reklameskilt. Vi regner med, at metalstykkernes funktion skal findes inden for telefonhistorien, da stykkerne befinder sig blandt sagsakter og genstande fra det hedengangne Københavns Telefon A/S. Men hvad har de været brugt til? 

Ved I det?

Vores bud lyder på, at metalstykkerne enten har været brugt af en telefonmedarbejder som testmønter i telefonbokse eller er blevet anvendt som snyde-tiører, måske helt tilbage fra dengang omstillingsdamen skulle lytte efter, om tiøren faldt, før samtalen fra telefonboksen blev stillet igennem. Men hvem ved - metalstykkerne kunne også være uskyldige markører til det årlige bankospil? Derfor spørger vi - som Piet Van Deurs gjorde det engang - om funktion, tid og sted.

Hvis du kan hjælpe museet med flere oplysninger om metalstykkerne, vil vi bede dig om at sende en kommentar til os nedenfor. 

Kommenter denne artikel

Overskrift
Kommentar
Navn
E-mail

Andre kommentarer til denne artikel

Snyde-tiører af Marion Giovanna Belli
Jeg kender ikke disse "mønter" men kan fortælle, at jeg som barn og ung brugte en lang metalneglefil, når jeg skulle ringe fra mønttelefonerne i min morfars restaurant. Rundingen i den ene ende passede lige ned i bunden af møntindkastet, og bare man holdt den presset ned under hele samtalen, så virkede det fint. Det var jo så heldigvis kun min morfar, jeg snød. 

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation er Danmarks kommunikationsmuseum. På Enigma opbevarer vi Danmarks nationale samlinger inden for post og tele og råder over Danmarks største frimærkesamling samt landets vigtigste fagbibliotek inden for sit felt.

Enigma drives af en fond, stiftet i 1996 af Post Danmark A/S og TDC A/S, med det formål at bevare og formidle Danmarks kommunikationshistorie. Museet drives primært af tilskud fra stifterne.

Museets historie begyndte i 1913 da Dansk Postmuseum åbnede dørene for offentligheden. 

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation

Relaterede artikler

Telefonens første tid i Danmark
Nu faldt 10-øren
Telefonkiosken - og telefonens folkelige gennembrud

Nyeste kommentarer

Glædeligt...
postbiler
(intet emne)
The Danish Royal Family - Part 2
Why the Danish Royal Family - Part 1