Hvornår bliver du overvåget?

Af Liv Skovholm

23. Sep. 2009

Du er omgivet af øjne, som aldrig hviler. Af kameraer og mikrofoner, som aldrig slukker. Din færden kan følges på nettet, på mobilen og på dine indkøb. Er overvågningen blevet en så naturlig del af din hverdag, at du ikke skænker den en tanke? Som uskyldig har du jo alligevel ikke noget at skjule? 

Overvågningens historie er lang, uhyggelig og mere aktuel end nogensinde. Den præsenteres i en kommende særudstilling på Post & Tele Museum, hvor du bogstavelig talt får overvågning ind på livet. 

Helix Nebula, også kaldet Guds øje. Helix Nebula er en døende stjerne omgivet af støv og gas, der ligger 700 lysår fra Jorden i nærheden af stjernebilledet Vandmanden. Optaget af NASA’s infrarøde Spitzer-teleskop. 

Dilemma

Omdrejningspunktet for udstillingen - og overvågningens historie - er et centralt dilemma: På den ene side skal staten værne om vores sikkerhed og beskytte os mod farer; på den anden side skal staten respektere vores demokratiske rettigheder. Dilemmaet er ikke nyt, men det har fået en skræmmende aktualitet i vores globale og højteknologiske samfund, hvor vi bruger kommuni­kations­midler som aldrig før.

Vores frihedsrettigheder er nedfældet i Danmarks Riges Grundlov, men bliver til stadighed udfordret af antiterrorlove, bandepakker og kampagner mod piratkopiering og fildeling. I Grundloven står bl.a.: Boligen er ukrænkelig. Husundersøgelser, beslaglæggelse og undersøgelse af breve og andre papirer samt brud på post-, telegraf- og telefonhemmeligheden må, hvor ingen lov hjemler en særegen undtagelse, alene ske efter en retskendelse (kapitel VII, § 72).

Myndighederne har fundet det nødvendigt at udstede love, som "hjemler en særegen undtagelse" for at beskytte os mod terrorister og kriminelle. Men hvor langt kan myndighederne gå, før de bliver lige så hensynsløse som dem, de bekæmper? Hvor sætter du grænsen? 

Udstillingen

Den røde tråd i udstillingen er fem intense dokumentarfilm, der med konkrete historier viser de menneskelige konsekvenser af 400 års overvågning. Her præsenteres hemmelig brevåbning under den danske enevælde (1660-1848), aflytning af den elektriske telegraf under 1. verdenskrig (1914-18), censur og overvågning under 2. verdenskrig (1939-1945), aflytningsskandaler under den kolde krig (1954-1991) og nutidens overvågnings­samfund, hvor kameraer på hvert gadehjørne, mobiltelefoner og internet gør det enkelt at følge os i både det private og offentlige rum.

Undervejs i udstillingen kan du se nogle af de genstande, der fik størst betydning i dansk overvågnings historie: Brevet, landsforræderen Poul Juel forsøgte at sluge i sit forsøg på at undgå afsløring. Pistolen, der skød konseilspræsident Estrup. Aflytningsudstyret, en dansk modstandsgruppe brugte til at aflytte Gestapo for at afsløre stikkere og redde modstandsfolk. Eller radioudstyret, den danske flåde brugte til at aflytte de russiske krigsskibe under Cubakrisen, da 3. verdenskrig nær var brudt ud. 

Hvornår bliver du overvåget?

Det bliver registreret, hvilke hjemmesider du besøger, hvilke telefonnumre du ringer til, og hvor du handler med dit VISA-Dankort. Du bliver filmet på overvågningskameraer i bussen, i toget og på gaden.

Debatten om overvågning blusser op med jævne mellemrum i de danske medier. Det kan være vanskeligt at orientere sig i de mange antydninger, floskler og mærkværdige konspirationsteorier. Post & Tele Museums særudstilling giver ingen sikre svar, men stiller kritiske spørgsmål, giver dig perspektiv på overvågningens historie og viden om dine rettigheder og den danske lovgivning.

Særudstillingen "Overvåget" åbner på kulturnatten den 9. oktober 2009 og kan ses frem til 24. oktober 2010. Læs mere om udstillingen i næste nyhedsbrev.
 

Se traileren til udstillingen her

Kommenter denne artikel

Overskrift
Kommentar
Navn
E-mail

Andre kommentarer til denne artikel

Som i DDR af Kirsten Holm Nielsen
Min mors familie var splittet i to under den kolde krig; i vor familie er Stasi og Muren ikke noget, vi har læst i historiebøgerne, men et vilkår, vi ikke selv har valgt. Se den fremragende film "Das Leben der Anderen" eller "Das Versprechen" og mærk på egen krop den angst, der dresserede folk og gav ar for livet, hvis du tør...! Godt og modigt initiativ. 

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation er Danmarks kommunikationsmuseum. På Enigma opbevarer vi Danmarks nationale samlinger inden for post og tele og råder over Danmarks største frimærkesamling samt landets vigtigste fagbibliotek inden for sit felt.

Enigma drives af en fond, stiftet i 1996 af Post Danmark A/S og TDC A/S, med det formål at bevare og formidle Danmarks kommunikationshistorie. Museet drives primært af tilskud fra stifterne.

Museets historie begyndte i 1913 da Dansk Postmuseum åbnede dørene for offentligheden. 

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation

Relaterede artikler

Kongelig overvågning
Erlunds spøgelse - Brudte segl 8
Krudt, kugler og brevcensur - Brudte segl 7

Nyeste kommentarer

Glædeligt...
postbiler
(intet emne)
The Danish Royal Family - Part 2
Why the Danish Royal Family - Part 1