Eksklusivt æggeur

Af Liv Skovholm

26. Jun. 2009

1. juli 2009 præsenterer Museumsbutikken et smukt stykke teknologi fra bedstemors tid i glas og messing i sit sortiment. Produktet er ikke nyt, men meget originalt: Et centralur. I sin tid var det forbeholdt telefonistinderne - nu kan det blive et eksklusivt æggeur i dit køkken 

Telefonistinder ved et omstillings-bord i Viborg. 

Uret er fremstillet til omstillingsbordene hos de danske tele-fonselskaber i perioden 1945-1978 og blev brugt til at holde øje med, hvor lang tid abonnenten talte ved udenbys samtaler´.

Når telefonisten satte en samtale igennem, satte hun også uret i gang. Efter 3 minutter klemtede uret, og telefonisten gik ind på linjen og sagde "3 minutter. Ønsker De at fortsætte?". Så kunne abonnenten vælge at afslutte sin samtale eller bede om en fortsættelse à 3 minutter.

Sådan bruges uret
Den lille arm til højre for uret trækkes op, og uret starter. Efter 3 minutter klemter uret. Hvis uret skal stoppes, føres armen ned, og den anvendte tid kan aflæses. Skal uret herefter fortsætte, trækkes armen op igen, og der tælles videre på den anvendte tid. Når uret skal tilbage til start, trækkes armen ned, til viseren er på plads. Uret er oplagt som æggeur af den enestående slags: Blødkogt 3 minutter, hårdkogt 6 minutter. 

Centraluret som det så ud på omstillingsbordet. 

Detaljer
Uret er af mærket Junghans og fås i to udgaver:
Centralur, op til 6 minutter, diameter på 93 mm. Uret har flad bagside og kan monteres på en væg.
Centralur, op til 3 minutter, diameter på 58 mm
Uret leveres så vidt muligt i original emballage og koster kr. 250,-.

Urets vej til butikken
TDC A/S har foræret Post & Tele Museum et lager af fabriksnye cen-tralure, som oprindelig har været en del af reservedelslageret til de manuelle telefoncentraler. Efter at museet har udtaget det ønskede antal til sine samlinger, sælges restlageret nu i Museumsbutikken. 

Kommenter denne artikel

Overskrift
Kommentar
Navn
E-mail

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation er Danmarks kommunikationsmuseum. På Enigma opbevarer vi Danmarks nationale samlinger inden for post og tele og råder over Danmarks største frimærkesamling samt landets vigtigste fagbibliotek inden for sit felt.

Enigma drives af en fond, stiftet i 1996 af Post Danmark A/S og TDC A/S, med det formål at bevare og formidle Danmarks kommunikationshistorie. Museet drives primært af tilskud fra stifterne.

Museets historie begyndte i 1913 da Dansk Postmuseum åbnede dørene for offentligheden. 

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation

Nyeste kommentarer

Glædeligt...
postbiler
(intet emne)
The Danish Royal Family - Part 2
Why the Danish Royal Family - Part 1