Kuriøs telefoni

Af Malene Iwersen

01. Jan. 2005

På Post & Tele Museums særudstilling "Kitsch & Kuriosa" er der for tiden udstillet tre telefoner, der hver på deres måde bærer spor af kvinders oplevelser med telefoner.
 

Tung tale

I 1940'erne forsøgte man at få folk til at spare ved hjælp af reklamer, som under budskabet "Spar paa Telefonen" belærte folk om, at telefonen ikke var til overflødige samtaler, men til vigtige beskeder.

Denne læresætning tog en mand tydeligvis meget bogstaveligt, da han i 1950'erne monterede en 2,7 kg tung blyklods på telefonrøret for at afkorte sin hustrus telefonsamtaler. Om dette havde den tiltænkte effekt på telefonregningen eller hustruens overarme melder historien ikke noget om ...
 

Pyntelig telefon

I 1960'erne var der ikke mange telefonmodeller at vælge imellem, og skulle den grå standardtelefon med drejeskive passe ind i resten af dagligstuens møblement, kunne det være nødvendigt at være kreativ.

Museets pyntelige telefon blev iført brokadestof og pyntebånd sidst i 1960'erne af en fingernem kvinde i Vendsyssel.
 

Bag dernæst telefonen ved 200oC

Det har altid været en af husmoderens mange dyder at kunne spare og få husholdningsregnskabet til at gå op. Men det at spare på telefonen tog en helt anden drejning, da en husmor i 1980'erne lagde telefonen ind i bageovnen, inden hun forlod hjemmet. Hun valgte naturligvis dette gemmested, for at børnene ikke skulle bruge telefonen. Ved hjemkomsten havde hun dog glemt alt om dette og tændte for ovnen. Telefonen smeltede - det er da effektivt sparehensyn.

Udstillingen Kitsch & Kuriosa kan ses på balkonen på 1. sal indtil den 30. april 2005.
 

Kommenter denne artikel

Overskrift
Kommentar
Navn
E-mail

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation er Danmarks kommunikationsmuseum. På Enigma opbevarer vi Danmarks nationale samlinger inden for post og tele og råder over Danmarks største frimærkesamling samt landets vigtigste fagbibliotek inden for sit felt.

Enigma drives af en fond, stiftet i 1996 af Post Danmark A/S og TDC A/S, med det formål at bevare og formidle Danmarks kommunikationshistorie. Museet drives primært af tilskud fra stifterne.

Museets historie begyndte i 1913 da Dansk Postmuseum åbnede dørene for offentligheden. 

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation

Relaterede artikler

Den moderne telefon - Kommunikation i mellemkrigstiden I
Telefonens første tid i Danmark
Nu faldt 10-øren
Telefonkiosken - og telefonens folkelige gennembrud
Telefonens fortrædeligheder
Kuriøs telefoni

Nyeste kommentarer

Glædeligt...
postbiler
(intet emne)
The Danish Royal Family - Part 2
Why the Danish Royal Family - Part 1