Brevets gang...

Af Birgitte Agersnap

01. Nov. 2005

Post & Tele Museum er i besiddelse af otte kæmpestore malerier af kunstneren Valdemar Andersen. De blev på et tidspunkt vandskadet, men er blevt forsigtigt afrenset ved hjælp af ny laserteknik. Fire af dem kan nu ses i Café Hovedtelegrafen. 

Valdemar Andersens illustration af brevets gang begynder ved den unge, brevskirivende kvinde i en smukt møbleret dagligstue. Hele serien blev også udsendt som postkort.


 

En frontfigur

Valdemar Andersen (1875-1928) var en multikunst-ner. Bladtegner, bogillustrator, maler, keramiker og plakatkunstner. Han arbejdede fornyende inden for genrerne og var blandt de første til at gøre plakaten til en kunstart herhjemme. Hans særlige evner bragte ham i kontakt med mange samarbejdspart-nere i det danske kultur- og erhvervsliv. Heriblandt var Post & Telegrafvæsenet. I 1912 udførte Valde-mar Andersen rammetegningen til julemærket med det nye kongepar, Christian X og dronning Alexandrine, i 1914 tegnede han årets julemærke i samarbejde med W. Glud, og han stod bag moti-verne til frimærkeudgivelsen i anledning af Genfor-eningen i 1920.

De fire store malerier i Café Hovedtelegrafen stammer fra en udsmykningsopgave til en udstilling i P&T-regi i 1926. De er udført i vandfarve på bomuldslærred og maler hver især ikke mindre end 108 x 183 cm med ramme.

Malerisk fortælling 

Serien på i alt otte billeder fortæller om brevets gang fra afsender til modtager. Seriens dekorative for-mål understreges af de ovale motiver omkranset af perlerækker af guldprikker. Billederne er et ek-sempel på den særlige stil, der var med til at gøre Valdemar Andersen til en særlig banebrydende skikkelse i den danske kunsthistorie,

Malerierne af Valdemar Andersen kan ses i Café Hovedtelegraden 3. januar-5. februar 2006. 

Kommenter denne artikel

Vi offentliggør kun kommentarer med et lødigt og sagligt indhold

Overskrift
Kommentar
Navn
E-mail

Andre kommentarer til denne artikel

P & T af Sámal Hammershaimb Debes
Har I mulighed at finde ud af hvornår posten og tele bleve slået sammen?? og hvilke områder dækkede tele, vi havde jo ktas fkt jtas p &t i søner jylland og på bornholm  

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation er Danmarks kommunikationsmuseum. På Enigma opbevarer vi Danmarks nationale samlinger inden for post og tele og råder over Danmarks største frimærkesamling samt landets vigtigste fagbibliotek inden for sit felt.

Enigma drives af en fond, stiftet i 1996 af Post Danmark A/S og TDC A/S, med det formål at bevare og formidle Danmarks kommunikationshistorie. Museet drives primært af tilskud fra stifterne.

Museets historie begyndte i 1913 da Dansk Postmuseum åbnede dørene for offentligheden. 

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation

Relaterede artikler

Tilbagedatering

Nyeste kommentarer

Glædeligt...
postbiler
(intet emne)
The Danish Royal Family - Part 2
Why the Danish Royal Family - Part 1