Af Henrik Rem Rasmussen

"- I et sidste sekund huskede han alt det, som han og gasen havde været igennem på tilfrosne søer og over stomfuldt hav og blandt farlige rovdyr. Hans hjerte svulmede af taknemlighed og kærlighed og han overvandt sig selv og slog på døren. "Mor, I må ikke røre gasen," råbte drengen. "Nej, hvor er du blevet stor og flot," råbte hun."

Det svenske postvæsen har udgivet flere frimær-ker inspirereret af Nils Holgerssons forunderlige rejse gennem Sverige. Dette frimærke er fra 1971. Petter Petterson har foreviget Nils Holgersson på ryggen af gasen. Graveret af Czeslaw Slania.

Sådan bliver trolddommen hævet, og Tommeltot bliver igen til Nils Holgersson; den uartige dreng, der var blevet tryllet så lille, at han kunne flyve Sve-rige rundt på ryggen af en gase.

Meget mere end en lærebog

Selma Lagerlöf havde fået til opgave at skrive en geografibog, men hun ønskede at „give liv til kortet", hvorfor hun „opfandt" Nils Holgersson. Det er i den-ne dramatiske kobling af fantasi og virkelighed, at Selma Lagerlöf fører læseren rundt på en rejse gennem hele hendes elskede Sverige. I bogen møder vi Nils som en doven og uartig knægt, som efter en forunderlig og lærerig rejse ender med at forstå dyrene og tage deres parti i stedet for at drille dem. En klassisk dannelsesroman: hjemme - ude - hjemme igen.

Kom med! Kom med!"

Fortællingen om Nils Holgersson kan opleves i udstillingen Troldkraft - Læsernes Selma Lagerlöf. Museets gæster undergår en overraskende forvandling og ser med egne øjne, hvordan verden har set ud for Nils Holgersson, der pludselig var så lille, at alle dyrene var større end ham. Nu var det ikke ham, der drillede dem, men dem, der drillede ham. I udstillingen kan man bl.a. møde krager, bjørne, ørne, traner, rotter og ikke mindst gæs.

Når publikum træder ind i udstillingen, kan de følge vildgæssenes lokkende kald eller besøge sko-lestuen, hvor de for en stund bliver elever hos Selma Lagerlöf. Skolestuen er udgangspunkt for deres rejse med Nils Holgersson. Rejsen er for alle, og der er opgaver for børn i alderen 6 til 10 år.

Nils Holgersson blev mange erfaringer rigere, så vores opfordring til publikum er som taget ud af Lagerlöfs fortælling: „Kom med! Kom med! Nu går det til fjelds."

The Danish Royal Family - Part 2 af Alexandra Damgaard
Selma Lagerlöf was asked about the picture by the book's editor and her anwer was "just characteristic for scanian conditions". And even though the story is a call for the whole country to see the beauty and riches of Sweden, it is not a nationalistic enclosure.
A big thank You to Anne Marie Bjerg, an expert in Selma Lagerlöf.

Answer to Nick Schultze
The reason why it's the Danish Royal family on the picture is not accidental. Its due to the history of Scania. Scania was and still is a borderland between Denmark and Sweden both in the geographical and the cultural sense and has also belonged to Denmark once. So the picture shows a historical mindset represented by Nils Holgersson's parents.
In the scene were Nils is looking for something to catch the elf, he sees his father's gun beside the picture of the Danish Royal family. Why was it not the Swedisch Royal family?