Troldkraft - Læsernes Selma Lagerlöf

Af Eva Wistoft Andersen

20. Nov. 2008

Dybt i underjordiske magasiner opbevarer Kungliga Biblioteket i Stockholm en af Nordens største brevsamlinger. Den består af over 42.000 breve til forfatteren Selma Lagerlöf fra 17.000 forskellige afsendere. 

Selma Lagerlöf i 1900-tallets begyndelse. Hun fremstår i sandhed som "Nordens dig-terdronning", som en brev-skriver formulerer det. Kungliga Biblioteket, Stock-holm, 

Den 20. november 2008 åbner særudstillingen Troldkraft - Læsernes Selma Lagerlöf på 150-årsdagen for hendes fødsel. Vi har lånt et ud-søgt udvalg af den svenske brevskat for at fortælle historien om den magi, Selma Lagerlöf (1858-1940) var i stand til at skabe i sit forfatter-skab og omkring sin person, og som gjorde hende til genstand for en brevkultur og en idolisering, der giver mindelser om moderne fankultur.

Brevstorm
Posten ankom i sækkevis til Selma Lagerlöfs hjem, og de små kom-mentarer skrevet på konvolutterne af Selma Lagerlöf og hendes se-kretær vidner om de mange forskellige typer af breve, hun modtog. Begejstrede læsere sendte takkebreve, kulturpersonligheder ønskede at debattere med hende, forfatterspirer måtte have hendes vurdering af deres værker, autografjægere bad om signerede fotos, og økonomisk trængende bad om hjælp til alt fra tøj til uddannelse. Lagerlöf tog sig tid til at besvare de mange breve, selvom enkelte tiggerbreve, sindsforvir-rede henvendelser og breve med for mange bandeord fik ordene „ube-svaret". Udstillingen er bygget op om de originale breve og deres af-sendere, ligesom væsentlige temaer i forfatterens liv og karriere foldes ud.

Selma Lagerlöfs verden
Udstillingen præsenterer bl.a. Lagerlöfs forfatterskab og de inspira-tionskilder, der fulgte hende livetigennem. Publikum kan opleve den fortryllende värmlandske skov, se genstande fra Lagerlöfs barndoms-hjem, herregården Mårbacka, og den kjole, hun bar, da hun som den første kvinde nogensinde modtog Nobelprisen i litteratur i 1909.

Selma Lagerlöf var et sammensat, gådefuldt væsen, både som forfatter og som menneske. Hendes forfatterskab indeholder alt fra finurlige dyrefabler til afgrundsdybe tragedier. Lagerlöfs bøger og per-songalleri gjorde hende verdensberømt og lige elsket af børn og voksne, og i udstillingen kan man både opleve troldkraftens mørke understrømme og det børnevenlige Nils Holgersson-univers.

Fortryllende
Troldkraft var Lagerlöfs eget ord for det magisk tiltrækkende ved fantasien og ved det univers, hun skabte mellem drøm og virkelighed. De mange begejstrede læsere lod sig gladelig fortrylle. Vi håber at kunne dele magien med vores gæster i særudstillingen, der kan ses fra 20. november 2008 til 8. marts 2009. 

Kommentarerne på konvolutterne vidner både om de modtagne breves forskellige indhold og om postens store omfang. Sortering var nødvendig.
Postmuseum, Stockholm. 

Kommenter denne artikel

Vi offentliggør kun kommentarer med et lødigt og sagligt indhold

Overskrift
Kommentar
Navn
E-mail

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation er Danmarks kommunikationsmuseum. På Enigma opbevarer vi Danmarks nationale samlinger inden for post og tele og råder over Danmarks største frimærkesamling samt landets vigtigste fagbibliotek inden for sit felt.

Enigma drives af en fond, stiftet i 1996 af Post Danmark A/S og TDC A/S, med det formål at bevare og formidle Danmarks kommunikationshistorie. Museet drives primært af tilskud fra stifterne.

Museets historie begyndte i 1913 da Dansk Postmuseum åbnede dørene for offentligheden. 

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation

Relaterede artikler

Selma Lagerlöfs danske gennembrud
På rejse med Nils Holgersson
Børns breve til Selma Lagerlöf
Havrekraft

Nyeste kommentarer

Glædeligt...
postbiler
(intet emne)
The Danish Royal Family - Part 2
Why the Danish Royal Family - Part 1