Fra Piet Hein til isbjørnen Oswald – ny udstilling om danskerne og datamaterne

Af Martin Gerster Johansen

12. Feb. 2013

Engang var computerne at finde i kølige haller blandt mennesker i hvide kitler. Senere fandt de vej til skrivebordene på arbejdspladserne. Så til dagligstuerne, teenageværelserne, hjemmekontorerne og nu lommerne hos folk på farten. I 50 år har vi trykket, tastet og klikket. Vores maskiner har regnet den ud for os, husket for os, kommunikeret og underholdt. I dag kan vi svært forestille os en hverdag uden vores computere.
 

Dansk Datahistorisk Forening har i samarbejde med Post & Tele Museum åbnet en udstilling om hvordan computeren er blevet en stadig større del af vores hverdag. Til daglig holder foreningen til i Ballerup, hvor den råder over et magasin på 1.000 m2 med genstande og arkivalier fra dansk datahistorie. Nu kan et udvalg ses på Post & Tele Museum. 

GIER var Regnecentralens anden maskine. Den første hed DASK. I udstillingen kan du dyste mod GIER i computerspillet NIMBI udviklet af Piet Hein 

Papir og huller, etter og nuller

Den klædeskabs-store GIER-maskine udviklet af Regnecentralen i 1959-61 er med nutidens målestok ikke meget mere end en forvokset lommeregner. GIER står for Geodætisk Instituts Elektroniske Regnemaskine og blev udviklet til Geodætisk Institut, hvor den skulle hjælpe til med beregning af landkort. Når man skulle snakke med GIER – fortælle hvad den skulle gøre, eller modtage dens beregninger – var det ved hjælp af hulstrimler. Brugervenlighed var endnu ikke et vigtigt ord når det kom til elektronhjerner. Men det var til at forstå, hvad data bestod af: Uden for maskinen bestod data af huller i uendelige baner af papir. Når maskinen arbejdede, var det elektriske signaler og lagring i ringmagneter: positive eller negative, 0’er og 1’er – Bits.  

Udtrykket ”Det var vel nok ærgeligt, vi prøver igen!” var ofte at høre da Oswald var på skærmen i slutningen af 1980’erne 

Værktøj… og legetøj

Computeren er i dag blevet nemmere at snakke med. Vi kan se hvad den vil os på skærme med millioner af farver og vi kan give den ordrer fra mus, tastaturer og touchskærme. I takt med at menneske og maskine har lært at kommunikere med hinanden, har vi også lært at have det sjovt sammen.

I 80’erne blev hjemmecomputeren et stadig mere almindeligt syn, og her var det ikke behovet for hjemmearbejdspladser, der drev lysten, men muligheden for at lade sig suge ind i de farverige digitale verdener som computerspillene lokkede med. I udstillingen kan man prøve et ægte 80’er-spil, som mange har set, men få har prøvet. ”OsWald” kunne i slutningen af 80’erne spilles, hvis man var heldig nok til, via telefonen, at komme igennem til TV2’s Eleva2ren. Med sin trykknaptelefon kunne man styre den charmerende isbjørn fra isflage til isflage og med lidt held vinde fine gaver. I udstillingen er der ingen gaver, men en autentisk oplevelse af hvordan det måske var at være live i fjernsynet.

Men computerspillet blev ikke opfundet med de farverige 80’ere. Selv GIER kunne underholde. Kolossen kunne både spille musik og udfordre mennesket til et spil NIMBI. NIMBI var et spil udviklet af Piet Hein, inspireret af en leg med tændstikker. Også det kan prøves i udstillingen i en simulation af det originale spil.


Udstillingen er findes på museets 4. sal og er som resten af museet åben alle ugens dage 10-16. Entre er gratis. Udstillingen er åben indtil udgangen af skolernes sommerferie 2013.
 

Kommenter denne artikel

Vi offentliggør kun kommentarer med et lødigt og sagligt indhold

Overskrift
Kommentar
Navn
E-mail

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation er Danmarks kommunikationsmuseum. På Enigma opbevarer vi Danmarks nationale samlinger inden for post og tele og råder over Danmarks største frimærkesamling samt landets vigtigste fagbibliotek inden for sit felt.

Enigma drives af en fond, stiftet i 1996 af Post Danmark A/S og TDC A/S, med det formål at bevare og formidle Danmarks kommunikationshistorie. Museet drives primært af tilskud fra stifterne.

Museets historie begyndte i 1913 da Dansk Postmuseum åbnede dørene for offentligheden. 

Enigma - Museum for post, tele og kommunikation

Relaterede artikler

Drømme om computeren
I Love You [rev.eng]

Nyeste kommentarer

Glædeligt...
postbiler
(intet emne)
The Danish Royal Family - Part 2
Why the Danish Royal Family - Part 1